NL | EN | FR

Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt verkeersleidingspost voor ProRail

04 juli 2013

ProRail heeft Gortemaker Algra Feenstra de opdracht gegeven voor het ontwerpen van de nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht. Het Rotterdamse architectenbureau is verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp en het constructief ontwerp van de nieuwe verkeersleidingspost. Het nieuwe gebouw beslaat straks circa 4.500 m² en gaat het hart vormen van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. Er wordt gebruik gemaakt van staal en glas, waardoor de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling krijgt.

Door de nieuwe locatie van de verkeersleidingspost bij Utrecht Centraal komt de verkeersleiding weer terug op het spoor. Het gebouw grenst aan het spoor waar de treinen vanuit Amsterdam en Woerden samenkomen. De nieuwe post wordt daarmee een in het oog springend object voor passerende treinreizigers en zo houden de medewerkers van de verkeersleidingspost contact met het spoor.

Contact met het spoor
In het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra staan de gebruikers centraal. Het uitgangspunt is dat zij zo accuraat mogelijk hun werk kunnen uitoefenen. De verkeersleidingspost biedt ruimte aan een seinzaal van circa 1.000 m². Dit is een grote open ruimte van waaruit alle medewerkers 360 graden zicht hebben op het spoor en de omgeving. Onder de seinzaal wordt ten behoeve van de ICT een technische laag gerealiseerd waardoor een optimale flexibiliteit in gebruik wordt bereikt. Op deze manier kan er in de seinzaal worden doorgewerkt, ook wanneer onderhoud en aanpassingen plaatsvinden. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan 100 medewerkers.

In het derde kwartaal van dit jaar start de bouw van de verkeersleidingspost. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2014.

Meer informatie over dit project is hier te vinden: Verkeersleidingspost ProRail


Deel dit project
dJGA Verkeersleidingspost ProRail rendering vanaf de spoor dJGA Verkeersleidingspost ProRail rendering geveldetail dJGA Verkeersleidingspost ProRail Maquettefoto 2 dJGA Verkeersleidingspost ProRail rendering entree