De Vlaamse school

17 januari 2013

‘Een schoolvoorbeeld voor Europa’ noemt de Vlaamse overheid haar liaison met de private sector. De broodnodige inhaalslag in de infrastructuur van het onderwijs raakt op stoom. Op het conto van Gortemaker Algra Feenstra staan negen projecten voor nieuwbouw en grondige renovatie.

Een gigantische achterstand is niet in een oogwenk weggewerkt. Toch is de aanpak van de slechte kwaliteit en het tekort aan onderwijsgebouwen in Vlaanderen dit jaar in een stroomversnelling geraakt. Katalysator is het verbond dat de publieke sector heeft gesloten met private investeerders. In het programma ‘Scholen van Morgen’ staan de Vlaamse overheid en AG Real Estate en BNP Paribas Fortis samen garant voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van 165 projecten. Gedurende de 30-jarige onderhoudsperiode betalen de gebruikers van de gebouwen een beschikbaarheidsvergoeding. Daarna worden zij kosteloos eigenaar. De Vlamingen zijn zeer positief over deze constructie om de fysieke conditie van het schoolsysteem te verbeteren. Behalve een inhaalslag, biedt het een kans om het onderwijs te moderniseren en varen mens en milieu er wel bij.

Negen voor de prijs van twee
Van kleuterschool tot schoolcampus: alle gebouwen zijn in bundels gevat van maximaal vijf stuks. Gortemaker Algra Feenstra is een van de architectenbureaus die na ballotage deel mochten nemen aan de mini-competities. Ofwel: bundelwedstrijden voor een handjevol ontwerpers.
Programmadirecteur van Scholen van Morgen, Philippe Monserez: “We merkten in het bijzonder bij de Nederlandse bureaus die meedongen dat er door de bouwcrisis meer tijd beschikbaar was voor analyse en detaillering. In feite presenteerden de deelnemers voorstudies van de ontwerpfase. Gewoonlijk is dat de eerste stap in het plan van aanpak.”
Begin 2012 lauwerde de programma-organisatie Gortemaker Algra Feenstra voor twee bundels, namelijk ‘vrij gemengd’ en ‘gemeentelijk basis’. Het bureau tekent daarmee voor het ontwerp van negen scholen, inclusief constructie- en installatieadvies. Inmiddels zijn de voorontwerpen voor nieuwbouw, uitbreiding en restauratie in Dendermonde, Zwevegem, Destelbergen en Hofstade goedgekeurd.

Luisterbereidheid
Monserez vindt dat Gortemaker Algra Feenstra originaliteit goed weet te combineren met oog voor de markt. “’Speels’ en ‘fris’ zijn de termen die telkens terugkeren om de plannen van de architecten te omschrijven. Zowel voor binnen als buiten komen zij met een gedurfde aanpak en ze gaan creatief om met de verschillen in oppervlakten en hoogten. Zodoende weten de medewerkers onderwijsconcepten goed te concretiseren.” Dan gaat het om zaken als zichtlijnen en leerlingenstromen, maar ook lokale inbedding en de noden van leraren, ouders en buren.

“De luisterbereidheid van Gortemaker Algra Feenstra is groot; men gaat niet koppig zijn eigen weg. Alhoewel: voor bijna alle architecten geldt dat de esthetische reflex sterk is. Waar wij de kosten van maatregelen en de degradatie van materialen moeten bewaken.”

Aard van het ontwerpbeestje, waar Monserez onmiddellijk een uitspraak van een van zijn projectmanagers tegenoverstelt: “Gortemaker Algra Feenstra staat voor ‘haute couture’ in de architectuur die voor iedereen toegankelijk is.”


Deel dit project
school Zwevegem conceptschets001 entree04 school Dendermonde achterkantSchool St. Aloysius 03 School St. Aloysius 01School St. Aloysius 02