NL | EN | FR

Bouwactiviteiten protonenkliniek in Delft gestart

07 mei 2015

In Delft is de bouw van de eerste protonenkliniek in Nederland gestart. Hiermee komt protonentherapie medio 2017 binnen handbereik voor kankerpatiënten in Nederland. Gortemaker Algra Feenstra is verantwoordelijk voor het ontwerp van de protonenkliniek. “Het slaan van de eerste paal van dit geavanceerde behandel- en onderzoekscentrum voor protonentherapie symboliseert een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen kanker”, aldus Prof. dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC.

Vertegenwoordigers van HollandPTC, Erasmus MC, LUMC en TU Delft, politici, artsen, onderzoekers en het bouwteam kwamen gisteren op de TU Delft campus bijeen om, na jaren van intensieve voorbereiding, de start van de bouw van het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) te vieren.

Patiëntenorganisaties positief
Anemone Bögels, directeur van Levenmetkanker, is blij met de komst van het protonencentrum in Delft. “Dit is goed nieuws voor kankerpatiënten in Nederland. Protonentherapie is veel gerichter dan gewone bestraling waardoor behandeling op lastige plaatsen mogelijk is en minder ernstige bijwerkingen optreden. Protonenbehandeling biedt de patiënt dus grote voordelen, maar is tot op heden slechts in het buitenland beschikbaar. Medio 2017 kunnen de eerste patiënten voor protonentherapie terecht bij HollandPTC en is belastende behandeling in het buitenland straks niet meer nodig.”

State of the art ontwerp
Het state of the art ontwerp plaatst de modernste hightech apparatuur in een humane omgeving waar patiënten zich op hun gemak kunnen voelen. Het heldere gebouw geeft vorm aan hoogwaardige gespecialiseerde zorg met een menselijke maat, waarbij het welzijn van de patiënt centraal staat. “Belangrijk bij het ontwerpen van een bestralingskliniek is dat de patiënt wordt opgevangen in een geruststellende en humane omgeving. De patiënten die hier komen zijn ziek en gespannen. We willen dat de patiënten en hun familie zich op hun gemak voelen in het gebouw, dat was ons uitgangspunt bij het ontwerp,” aldus Rob Bouwmeester, senior architect bij Gortemaker Algra Feenstra.

Behandeling, onderzoek en onderwijs
HollandPTC wordt midden in het dichtstbevolkte gebied van Nederland gebouwd en richt zich naast een optimale behandeling van kankerpatiënten met protonen ook op baanbrekend, (klinisch) wetenschappelijk en technologisch onderzoek, en op onderwijs. Het centrum is een belangrijk initiatief binnen de Medical Delta, de medisch-technologische samenwerking tussen de universiteiten en universitair medische centra van Leiden, Delft en Rotterdam.

Lees hier meer over HollandPTC.


Deel dit project
02_ooghoogte HollandPTC_djga HollandPTC entreehal