NL | EN | FR

dJGA op de BIM praktijkdag

07 april 2014

Op 20 maart werd in de Jaarbeurs Utrecht een geslaagde en uitverkochte eerste BIM praktijkdag gehouden. Gortemaker Algra Feenstra gaf een presentatie op hét praktijkcongres over implementatie van Building Information Modeling (BIM).

De BIM praktijkdag is het congres dat de verschillende partijen uit ‘de bouwkolom’ samenbrengt en aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden inspireert, motiveert en richting geeft op het gebied van BIM-implementatie. 20 maart 2014 stond in het teken van leren van de ervaringen van anderen: BIM in de praktijk, voor opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs en aannemers.

Omdat Gortemaker Algra Feenstra al sinds 2004 BIM software gebruikt, mochten wij onze ervaringen delen aan de hand van een concreet project, het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Recent is daar een nieuw zorggebouw en entree aan toegevoegd.

Martjan den Hoed, architect en bureaumanager van ons bureau, vertelde hoe het proces dé bepalende succesfactor is voor de toepassing van BIM bij dit project. De samenwerking van de adviseurs, in combinatie met het vroegtijdig betrekken van de aannemer, die onder andere geselecteerd is op zijn ervaring met BIM, leverde een hoge BIM ambitie op.

Communicatie en afspraken
Vastleggen van afspraken in een BIM-coördinatie-document is essentieël en zorgt dat er per fase wordt afgestemd wie welke producten levert in welke fase. Afspraken over de frequentie van clash controles en hoe vaak gegevens uitgewisseld worden zijn onmisbaar om een samen een goed BIM proces te hebben. Ook in de andere presentaties was het vastleggen van ambities en afspraken een terugkerend thema.

BIM was bij dit project een tool om met het hele team een goed proces te doorlopen en een kwalitatief beter product af te leveren. Naast het fysieke gebouw hebben we ook een BIM model opgeleverd. De grote uitdaging voor de opdrachtgevers is om het BIM model te gaan gebruiken in de exploitatiefase.

Bekijk hier de presentatie die Martjan gegeven heeft.


Deel dit project
Schema   BIM praktijkdag BIM praktijkdag Martjan den Hoed