Deventer Hospital

Between 2000 and 2008, Gortemaker Algra Feenstra realized the Deventer Hospital, Psychiatric Centre Rielerenk and the Radiotherapy Institute Stedendriehoek en Omstreken (RISO), by assignment of the Deventer Hospital Group Foundation. It was a demonstration project for the European Commission in the field of energy and ‘Sustainable Decision Making’! We succeeded in providing a friendly (scenic) character to a project with more than 50,000 m2 of office space, high quality examination facilities, nursing departments, examination rooms, multifunctional rooms, shops, parking and other functions, while still allowing sufficient flexibility to make rearrangements and extensions. This resulted in a place where patients, doctors and visitors feel comfortable, safe and at home. Gortemaker Algra Feenstra was responsible for the constructive, architectural and interior design.

The hospital is located on the outskirts of Deventer, near the village of Schalkhaar. Based on the vision on the area, the characteristic high/low location, the historical details and the specific soil structure were used. At the north side, the hospital reaches with its fingers into the landscape that has been kept intact as much as possible as a man-made landscape; fields and boggy pastures were preserved. The building expresses healthcare’s flexibility and capacity to change. It presents itself as a collection of buildings with their own functions, rather than as a massive building.

Care concept
Point of departure was the so-called four streams model. This model is based on the difference in treatment between patients that require acute, urgent, elective or chronic care. Specific organizations were formed and routes were set up in the building for these types of care, also with a separate entrance, where necessary, for instance for acute care. Functions that are not bound to patients, were located around them, for instance, in the basement and on the third floor.

Flexibility
The building has a flexible construction and anticipates changes in healthcare. The building can be adapted to changing needs in relation to space. At the front, the outpatient clinic radiates flexibility. The architectural structure consists of round columns, steel beams, detachable panels in the façade and internal walls that are easy to remove. Both size and arrangement are relatively easily adapted to other requirements. The central building contains the harder hospital functions such as operating rooms, intensive care and examination/treatment areas. Internal flexibility was obtained by integrating moveable functions such as consultation, work and storage rooms on strategic locations. In the future, they can be moved to the office layer or basement, in order to make room for additional examination or treatment rooms.

Integral design
Sustainability is an integral part of the architectural and installation technical design. Point of departure is the ‘trias energetica’. Firstly, the thermal shell should offer optimum insulation. Secondly, the installations fitted in the building should be as energy efficient as possible. And finally, as many alternative energy sources should be used as possible.
In this way, fossil fuels are used as little as possible. The integral design results in a remarkably low energy performance coefficient of 0.67. The environmental index for buildings according to the Greencalc method reaches a high score of 212.

European demonstration project
In the project, many measures were taken for the benefit of sustainability: 98% of the permanent measures and 85% of the variable measures from the national package for sustainable building.
As a result, the Deventer hospital is a demonstration project for sustainable decision making. In the field of energy, it is a European demonstration project of the European Commission.

Thanks to this approach, the energy consumption of the hospital is 40% less than that of a comparable hospital.

Opdrachtgever

Deventer ZiekenhuisDeventer Ziekenhuis

Adviseurs

Structural Engineering: Gortemaker Algra Feenstra
Interior design: Gortemaker Algra Feenstra
Mechanical/Electrical Engineering: Deerns raadgevende ingenieurs BV
Project Management: BM Managers van het bouwproces

Locatie

Nico Bolkesteinlaan 75
7416 SE  Deventer
the Netherlands

Functie

Hospitals, Parkings, Radiotherapy Centres

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

Deel dit project

meer projecten