Ontwerpen met een bril

Virtual Reality
Bij Gortemaker Algra Feenstra geloven wij dat Virtual Reality (VR) een nieuwe stap is in het visualiseren van architectuur naast schetsen, tekeningen, en maquettes. In een digitaal model rondlopen en zelf de schaal van een gebouw ervaren. Virtual Reality, is dé manier waarmee een digitaal model de fysieke werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd.

Wij zetten VR in op een drietal manieren: als eerste een Google Cardboard viewer, waarmee met elke smartphone een 360 graden beeld van een ontwerp bekeken kan worden. Ten tweede kunnen we een 360 graden film van een project maken die bijvoorbeeld op Youtube bekeken kan worden. Een voorbeeld hiervan vindt u hier. Ten derde de belangrijkste manier: de HTC Vive. Dat is een VR bril met twee schermen voor je ogen zodat je daadwerkelijk diepte kunt zien. Wat deze bril uniek maakt in vergelijking met andere brillen is de combinaties met controllers, die als handen in de VR omgeving gebruikt kunnen worden en voor interactie met de omgeving zorgen. Maar ook de twee sensoren die precies doorhebben waar de gebruiker zich op dat moment bevindt zijn een geweldige toevoeging aan de belevenis.

Je kunt met de bril bij Gortemaker Algra Feenstra daadwerkelijk mee rondlopen in een virtueel gebouw. Lange afstanden kunnen overbrugd worden door jezelf te ‘teleporteren’ naar een gebied verderop, middels twee controllers die je in je hand houdt. Op deze manier is bijvoorbeeld de 350 meter lange hal van het NKI/AvL ziekenhuis in zijn geheel in VR te ervaren.

Bent u geïnteresseerd om deze VR bril toe te passen in een ontwerpproces voor uw gebouw? Neem dan gerust contact met ons op.