Maar ook de architecten zelf lopen regelmatig met de VR-bril op door hun ontwerp om een beter inzicht te krijgen in de te nemen ontwerpbeslissingen. De mobiele VR-set van Gortemaker Algra Feenstra is dus doorlopend in gebruik!
Daarnaast richten we ons ook op nieuwe technologisch ondersteunde methodologieën binnen het ontwerpproces. Met onze deelname aan het Europese STREAMER-onderzoeksproject richtten wij ons op het energie-efficiënt inrichten van gezondheidszorggebouwen. De binnen dit project ontwikkelde Early Design Configerator zoekt naar de meest efficiënte indeling van een plattegrond op basis van vooraf opgestelde ontwerpparameters en een programma van eisen waarin per ruimte een gedetailleerd eisenpakket is geformuleerd. Het door het programma gegenereerde ontwerpvoorstel kan dan weer worden geïmporteerd in onze modelleringsprogramma’s. Zo kunnen snel verschillende ontwerpvoorstellen naast elkaar worden gezet. Dit helpt de architect niet alleen in het vinden van de beste oplossing, maar ook in het aantonen dat de gekozen oplossing daadwerkelijk de beste is op basis van de vooraf geformuleerde eisen.
De combinatie van deze innovaties resulteert in een beter gebruik van deskundige kennis en interactie met belanghebbenden.
Design-lab methode
Voor de ontwerpfase hebben we een eigen methodiek ontwikkeld om opdrachtgevers en gebruikers – naast de gebruikelijke tweewekelijkse ontwerpvergaderingen – bij het ontwerpproces te betrekken. Dit noemen we de Design Lab-methode. In het Design Lab gebruiken we de volgende methodieken: