Het vernieuwde entreegebied verwelkomt de bezoekers via een overkapte traverse, die overgaat in de lichte entreehal. Het semi-buitenklimaat vanuit de traverse wordt gebruikt als geleidelijke overgangszone van buiten naar binnen. De ruime entreehal biedt voldoende ruimte om rustig te oriënteren en richting te bepalen. Alle onderdelen van het ontwerp – van functionaliteit tot architectuur en techniek- versterken elkaar. Het nieuwe gezicht van het UMC Utrecht geeft energie, zowel aan gasten als medewerkers. Het draagt bij aan een gevoel van veiligheid en je welkom voelen, wat patiënten helpt om meer ontspannen hun weg in het ziekenhuis te vervolgen. Een uitdagende opdracht waar het team in nauwe samenwerking met een programmateam en een patiëntenpanel van het UMC Utrecht de komende jaren hard aan werkt.
Waar architectuur en techniek elkaar aanvullen
Het ziekenhuis als prettige verblijfsplaats voor bezoekers; het ultieme doel van de opgave vanuit het UMC Utrecht. Wouter Hagen, programmamanager Entreegebied van het UMC Utrecht: “Het ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra en Royal HaskoningDHV had niet alleen de juiste uitstraling, maar alle elementen dragen bij aan ons verhaal achter deze herinrichting. Van licht, binnenklimaat en materialen tot het gebruik van groen en een slimme routing: duidelijkheid voor onze gasten. Daarnaast is het ontwerp gebaseerd op de circulaire gedachte, wat zich uit in duurzame technieken en hergebruik van materialen. Zowel de architectuur als de installaties dragen nu direct bij aan het comfort van onze gasten.”
Een gezonde en duurzame toekomst
Het UMC Utrecht heeft als wens om in 2030 volledig energieneutraal te zijn, het ontwerp van het entreegebied sluit daar bij aan. De duurzaamheidsambities van het UMC Utrecht zijn vertaald in zichtbare maatregelen zoals minimaal gebruik van kunstverlichting, zonnepanelen, innovatieve oplossingen voor microklimaten en een constructie van gerecycled staal. Alles komt samen in een mooie, lichte entreehal, overkapt door een licht doorlatende, beschermende luifel. Deze opvallende luifel is goed zichtbaar vanaf maaiveld en dient als visitekaartje voor het UMC Utrecht.
Voor de realisatie van het nieuwe entreegebied moeten bestaande delen deels gesloopt worden. Veel van dit ‘sloopmateriaal’ wordt opnieuw hergebruikt voor het nieuwe ontwerp. Nieuwe materialen – van meubilair tot aan bouwmaterialen- zijn van duurzame herkomst.
Duidelijke en efficiënte routing
Het interieur en de plaatsing van de functies in het entreegebied zijn gebaseerd op het gedrag en wensen van de gasten, en de meest voorkomende stromen. Hieraan liggen loopstroomanalyses ten grondslag. De routing door de entreehal wordt op subtiele wijze begeleid door een logische plaatsing van functies. Zo worden bijvoorbeeld de aanmeldzuilen en servicedesks aangelicht, waardoor gasten snel zien waar ze zich kunnen melden. Na deze basisfaciliteiten kunnen bezoekers eventuele wachttijd overbruggen in een ontspannen ruimte dankzij rustige zit- en werkplekken, horeca en beplanting. Akoestiek, binnenklimaat en licht is aangepast aan de ruimte. bezoekersstromen verlopen op deze wijze efficiënt en soepel, waarbij comfort en keuzevrijheid voor de bezoeker voorop staat.
De herinrichting van het entreegebied is de eerste opdracht voortkomend uit het raamcontract dat UMC Utrecht met vijf marktpartijen aanging eerder dit jaar. De bijzondere samenwerkingsvorm leidt tot het delen van kennis en nauwe samenwerking tussen de partijen om te komen tot duurzame en toekomstgerichte oplossingen.